Lyra Stadion [6.000 - K. Lyra TSV]

Lyra Stadion [6.000 - K. Lyra TSV]

Berichtdoor witn » zo 15 feb 2009, 13:49

Afbeelding
Ontdek: Lyra is eeuweling

Lier viert feest. K. Lyra TSV bestaat dit seizoen immers 100 jaar, een gebeurtenis die de club niet zomaar laat voorbijgaan.

Geschiedenis

Op 17 januari 1909 kreeg Lyra haar eerste bestuur. De club uit Lier werd bij aansluiting het stamnummer 52 toegewezen. Lyra speelde lange tijd in de hoogste twee nationale afdelingen. De jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog kende de club haar beste periode en trad ze verscheidene seizoenen aan in eerste klasse. In 1935 bereikte de Lierenaars ook de bekerfinale. Daarna zakte Lyra weg om uiteindelijk op te gaan in Lierse SK. In 1972 werd de club heropgericht. De club, die stamnummer 7776 kreeg, ging van start in vierde provinciale, maar zou snel terugkeren naar de nationale reeksen. Dit seizoen komt Lyra uit in vierde klasse.

Feest wordt overschaduwd

De club laat het eeuwfeest niet zomaar aan zich voorbijgaan. “Op 20 februari is er een jubileumbanket. Midden april komt er een retrospectieve tentoonstelling en in juli staat er een voetbalmatch tegen een eersteklasser op het programma. Tot slot zal er in het najaar ook een jubileumbrochure verschijnen. Alle zes onderafdelingen (voetbal, turnen, atletiek, tennis, basket en toneel) worden nog elk apart in de bloemetjes gezet”, meldt de club aan onze redactie. Maar de eerste festiviteiten werden tien dagen geleden al ingezet.

Honderden Lyra-leden hielden toen een feestelijke optocht door de binnenstad van Lier en de jongsten onthulden een gedenkplaat aan café De Valk op de Grote Markt, waar de club werd opgericht. Het feest werd voordien wel verstoord door enkele vandalen. Die brachten op de terreinen van Lyra de tekst: ‘Lyra 7776 = 37 jaar' in grote, gele letters aan op de buitenmuur. Voorzitter Sam Wijckmans en algemeen voorzitter Louis Weckx zuchten. "Een halve eeuw speelde Lyra in de twee hoogste voetbalreeksen en meer dan tachtig jaar nationaal. Dat vandalen de mislukte fusie met Lierse van 1972 op een dag als deze willen oprakelen, is beneden alle peil”, melden beide heren op de website.


Nieuw Stadion

Lyra wil dit jaar ook beginnen met de bouw van een nieuw stadion aan de Hoge Velden. "Meer dan tien jaar hebben wij daarop gewacht. Het gebied, dat eigenlijk bestemd is tot woonuitbreiding, moest omgezet worden in recreatiezone en daar is een ruimtelijk uitvoeringsplan voor in opmaak. Het is een mooi verjaardagscadeau voor onze honderdjarige club", zegt voorzitter Weckx.

Bron: voetbalkrant

Foto's:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
witn
Beheerder
 
Berichten: 942
Geregistreerd: za 16 feb 2008, 11:52

Re: Lyra Stadion [K. Lyra TSV - 6.000]

Berichtdoor janssens4420 » zo 05 apr 2009, 19:23

Luchtfoto van het Lyra Stadion in de jaren '40. Veel is er niet aan veranderd in al die jaren.
De hoofdtribune zou eigenlijk beschermd moeten worden ipv ze af te breken voor woningbouw.
Lier, Lyra Stadion.JPG
janssens4420
 
Berichten: 6
Geregistreerd: vr 03 apr 2009, 19:50
Woonplaats: Duffel

Re: Lyra Stadion [6.000 - K. Lyra TSV]

Berichtdoor Greenboy » wo 30 apr 2014, 20:51

Zondag 4 mei wordt de allerlaatste competitiewedstrijd gespeeld op het terrein van Lyra. Het stadion moet wijken voor nieuwe huizen dacht ik. Er wordt een nieuw stadion voorzien, maar dat zal niet klaar zijn tegen volgend seizoen.

Op zondag 4 mei wordt er voor een allerlaatste keer een competitiewedstrijd gespeeld in het prachtige Lyra stadion aan de Mechelsesteenweg in Lier. Het met nostalgie overladen stadion maakt plaats voor moderne nieuwbouwprojecten en moederclub K. Lyra TSV verhuist tijdelijk naar het stadion van het terzielegegane Rita Berlaar. Hiermee verdwijnt één van de oudste monumenten uit de vaderlandse voetbalgeschiedenis. De huidige hoofdtribune met bakstenen en houten elementen werd immers nog gebouwd in 1922, de aanpalende ‘gradins’ met staanplaatsen in 1932.

Wie voetbal zegt in Lier komt al gauw terecht bij SK Lierse. Vele mensen vergeten echter dat kleine broer K. Lyra TSV ook over een rijk palmares beschikt. De club werd in 1909 opgericht met stamnummer 52. De grootste successen werden geboekt in de vooroorlogse periode met een bekerfinale in 1935 als absoluut hoogtepunt uit de clubgeschiedenis. In die periode werden verschillende Lyra spelers opgeroepen voor de nationale ploeg en werkte de club vele seizoenen in de Belgische eerste klasse af. De rivaliteit met stadsgenoot Lierse steeg toen naar zijn hoogtepunt en de derby’s werden gespeeld voor afgeladen stadions.

Het stadion heeft ook dieptepunten meegemaakt: degradaties, financiële problemen en uiteindelijk de opgelegde fusie met stadsgenootLierse SK in 1972. De club was financieel en sportief failliet en Lierse SK kreeg alle eerder behaalde prijzen toegewezen, kreeg alle spelers, maar niet de terreinen aan de Mechelsesteenweg. Na de fusie werd door de supporters hemel en aarde bewogen om een nieuwe club uit de grond te stampen en enkele maanden later hadden de fans en sponsors een nieuw elftal, nieuwe financiers en speelde het op de oude vertrouwde thuishaven aan de Mechelsesteenweg. De club ging onderaan de ladder van start en wist zich terug tot derde klasse op te werken. Sinds de jaren 90 is Lyra dan ook opnieuw gekend als een sympathieke ‘traditionsverein’ uit de nationale reeksen van het Belgische voetbal.

Voetballiefhebbers die op zoek zijn naar mooie voetbalstadions, de zogenaamde groundhoppers, komen superlatieven te kort als ze over het Lyra stadion vertellen. De laatste thuiswedstrijden bezochten tientallen groundhoppers uit België, Nederland en zelfs Engeland wedstrijden van Lyra. In hun verslagen beschreven ze op een lyrische manier de pracht, folklore en nostalgie die het stadion uitstraalt. “Een waar feest voor voetbalnostalgisten”, “Een tribune om van te smullen” en “Lyra zien en sterven” zijn enkele citaten die we in de verslagen terugvonden.

Op zondag 4 mei 2014 viert K Lyra TSV dan ook op gepaste wijze het afscheid van haar prachtige thuishaven ter gelegenheid van de laatste competitiewedstrijd K. Lyra TSV – RC Hades (toepasselijk de club van ‘de god van de Onderwereld’). Het wordt een middag vol nostalgie en folklore met veel randanimatie, duiveltjeswedstrijden, fanfare, ex-spelers, voorstelling retro-boek, fotohoek en een groot feest na afloop van de wedstrijd. De cameraploeg van VTM – Stadion zal ook aanwezig zijn in het kader van de prachtige rubriek “Onder den Toren”, dus alle Lyrajeugdspelers en sympathisanten worden dan ook warm opgeroepen om de wedstrijd in de fiere clubkleuren bij te wonen.

Bron: Radio reflex
Greenboy
 
Berichten: 645
Geregistreerd: zo 18 mei 2008, 09:22

Re: Lyra Stadion [6.000 - K. Lyra TSV]

Berichtdoor Westelfan » do 01 mei 2014, 16:13

Spijtige zaak, het is inderdaad een mooi stadion wat heel wat nostalgie uitstraalde. Jammer dat men weer kiest voor het geld (woonwijk). Wie gaat er trouwens het nieuwe stadion financieren? En zijn er al dingen geweten i.v.m. capaciteit en kostprijs?
KVC Westerlo in hart en nieren.
Avatar gebruiker
Westelfan
 
Berichten: 303
Geregistreerd: za 14 jul 2012, 13:28

Re: Lyra Stadion [6.000 - K. Lyra TSV]

Berichtdoor Shade » do 08 mei 2014, 13:37

Westelfan schreef:Spijtige zaak, het is inderdaad een mooi stadion wat heel wat nostalgie uitstraalde. Jammer dat men weer kiest voor het geld (woonwijk). Wie gaat er trouwens het nieuwe stadion financieren? En zijn er al dingen geweten i.v.m. capaciteit en kostprijs?

Zo lang er over de site "Hoge Velden" geen verder nieuws komt, blijft het koffiedik kijken.
Shade
 
Berichten: 104
Geregistreerd: ma 01 jul 2013, 21:20
Woonplaats: 2500

Re: Lyra Stadion [6.000 - K. Lyra TSV]

Berichtdoor Chimaera » do 18 sep 2014, 13:24

Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3699
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Lyra Stadion [6.000 - K. Lyra TSV]

Berichtdoor Piussi » vr 17 okt 2014, 07:22

Lier - Het Lyra-stadion aan de Mechelsesteenweg in Lier wordt volop gesloopt. Van de tribunes blijft bijna niets meer over.


Enkele weken geleden startte nv Verbo uit Turnhout met het slopen van de tribunes.

“De rest van dit jaar hebben we nog nodig voor de voorbereidende werkzaamheden, zodat we begin volgend jaar met de bouw van de 120 appartementen kunnen beginnen. Dat gebeurt in drie fases en we beginnen met het middelste gedeelte. In totaal verrijzen er twee gebouwen in een U-vorm met daartussen heel veel groen en een vijver”, zegt Marc Vervoort, zaakvoerder van Verbo en van Vastgoed Turnhout, dat de appartementen verkoopt.

“Het gaat om twee gebouwen met drie verdiepingen en met op sommige delen nog een vierde verdieping. De oppervlakte van de appartementen schommelt van 97 tot 204 vierkante meter. Ze tellen twee of drie slaapkamers. Ondergronds zorgen we voor afgesloten garageboxen. Over enkele weken start ook de verkoop.”

Afbeelding
De hoofdtribune.
Foto: Chris VAN ROMPAEY


Afbeelding
De staantribune.
Foto: Chris VAN ROMPAEY


Bron: Gazet Van Antwerpen
Afbeelding
Avatar gebruiker
Piussi
 
Berichten: 1148
Geregistreerd: zo 30 maart 2008, 11:22
Woonplaats: Geel

Re: Lyra Stadion [6.000 - K. Lyra TSV]

Berichtdoor Shade » vr 17 okt 2014, 11:31

Laatste berichten over de site Hoge Velden: De stad gaat hier faciliteiten voorzien voor de bouw van de geplande nieuwe sporthal (nutsvoorzieningen, parking, etc.). Een (klein) voetbalstadion is echter voor de stad niet aan de orde. Hiervoor wordt een financiële inspanning van Lyra verwacht. Hetgeen Lyra financieel heeft kunnen recupereren is naar verluid voorlopig enkel goed om de openstaande schulden te waarborgen.

Het ziet er dus naar uit dat "de bende van de naftpomp" dus nog wel enkele jaren in Berlaar zal spelen. Als Liersesupporter vind ik dat niet erg. Als Lierenaar echter wel. De Lyra heeft zijn plaats in onze stad.
Shade
 
Berichten: 104
Geregistreerd: ma 01 jul 2013, 21:20
Woonplaats: 2500

Re: Lyra Stadion [6.000 - K. Lyra TSV]

Berichtdoor Woutvs » vr 17 okt 2014, 15:56

Van die beelden wordt een mens stil. maar stil blijven staan levert natuurlijk ook niks op.
Ik hoop wel dat ze iets moois in de plaats krijgen.
Woutvs
 
Berichten: 291
Geregistreerd: ma 24 sep 2012, 18:19


Keer terug naar Oude Stadions

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten

cron